11:35

10 RAMADHAN TERAKHIR: JOM! UBAT HATI“ketahuilah,bahawa di dalam jasad terdapat segumpal daging,bila ia baik maka baiklah seluruh jasad itu dan apabila ia rosok maka rosaklah pula seluruh jasad.Ketahuilah,bahwa segumpal daging itu adalah HATI”.(HR.Bukhari dan Muslim)

Jika berbicara dalam konteks perubatan semua pasti tahu bahwa HATI merupakan satu organ yang sangat penting pada tubuh manusia di dalam menjaga kesempurnaan sistem badan manusia.Tanpa HATI sudah tentu manusia akan mati.Dalam konteks ROHANI pula HATI memainkan peranan penting dalam menentukan sifat atau peribadi seseorang.Sebagai contoh,jika seorang itu suka bersedekah sudah tentu orang sekelilingnya akan melabelkanya sebagi seorang pemurah hati bukan sebagai pemurah tangan.Jika seorang itu suka mengumpat dan mengata pada orang lain sudah tentu orang sekelilingnya akan melabelkanya sebagi seorang busuk hati bukan sebagai seorang yang busuk mulut.Ini membuktikan bahwa HATI merupakan satu ciptaan ILAHI yang sangat besar fungsinya pada manusia tidak kira ia berkaitan dengan perkara zahir mahupun batin.

Sebagai seorang muslim yang mengaku beriman pada Allah s.w.t kita hendaklah sentiasa berusaha menjaga HATI ini supaya sentiasa berada dalam keadaan yang di sukai oleh Allah s.w.t.Sempena 10 ramadhan yang terakhir ini saya ingin berkongsi dan mengajak sahabat-sahabat sekalian untuk MENGUBAT HATI masing-masing.Mungkin ada di kalangan sahabat yang pernah mendengar tentang 5 perkara hendak mengubat HATI ni. Saya masih ingat lagi,ketika saya berada di Matrikulasi Pulau Pinang ,boleh di katakan hampir setiap hari saya akan mendengar lagu tentang 5 perkara macam mana nak ubat hati.

Lebih kurang macam ni lah bunyinya:

Ubat HATI ada LIMA perkaranya....

Yang pertama BACA QURAN DAN MAKNANYA.....

memang tak dapat di nafikan lagi bahwa HATI ini pasti terubat apabila membaca al-Quran dan maknanya kerana dalam kitabullah ini banyak memberikan motivasi dan petunjuk pada pembacanya.Yang sedih sudah tentu menjadi suka,yang lemah sudah pasti kan bersemangat dan yang buntu pasti akan mendapat jalan penyelesaian.

Yang kedua SOLAT MALAM DIRIKANLAH.....

Rasulullah s.a.w merupakan suri tauladan yang patut di ikuti oleh setiap umat ISLAM.Baginda sering mendirikan solat malam atau Qiamullai bagi bertemu dengan Allah s.w.t untuk mendapatkan ketenangan serta menjaga hubungan dengan Allah s.w.t.Selaku seorang muslim dan juga mahasiswa kita hendaklah merebut segala peluang yang di berikan oleh Allah s.w.t di bulan ramadhan ini untuk memperbaiki hubungan HATI kita dengan Allah s.w.t dengan kita mendirkan solat malam.

Yang ketiga BERKUMPULAN DENGAN ORANG SOLEH.....

Berada di sekililing sahabat yang baik dan soleh sudah pasti kan dapat mengubat hati seorang sahabatnya yang sakit.Jika ada yang salah,pasti sahabat yang soleh akan menegurnya,jika ia lemah sudah tentu kata-kata semangat dari seorang sahabat yang soleh mampu untuk menguatkanya kembali dan TAZKIRAH dari sahabat yang soleh mampu membantunya untuk mendekatkan diri pada Allah s.w.t.

Yang keempat PERBAYAKKANLAH PUASA.....

Jangan tinggal tau puasa di bulan Ramadhan ni bagi yang cukup syarat kerana dengan berpuasalah kita dapat menjinakkan NAFSU kita ni.Bila NAFSU dah jinak senang la kita nak beramal dan mengejar TAQWA.

Yang kelima ZIKIR MALAM BERPANJAGAN....

betul3,dengan zikir atau mengingati Allah sudah pasti HATI akan menjadi tenang.

Salah satunya jika dapat di amalkan,moga-moga Allah akan mencukupkan.

emm..lebih kurang macam ni la bunyi lagunya.Sedap tak saya nyayi?..kalau nak saya nyayi secara life boleh la datang jumpa saya sendiri nanti..

Ok..SELAMAT BERAMAL PADA 10 RAMADHAN TERAHKIR NI,SEMOGA KITA SEMUA MENDAPAT MALAM LAILATUL QADAR..

0 comments: